Super Makkelijke Vegan Chocolade Thee-Cake

Door Mieke
05/03/2019

Ik ben zelf niet vegan, maar omdat ik veel vegan vrienden heb en vegan bakken nog net iets moeilijker is dan vegan koken, ben ik altijd op zoek naar makkelijke vegan zoetigheid.

Ik vond het recept voor deze super makkelijke chocoladecake op het blog van Smitten Kitchen. Zij maakt hem met koffie maar omdat ik niet caffeine kan (we hebben allemaal wat), maak ik ‘m met zwarte spicy cacao thee van Simon Lévelt.

De cake staat binnen no time op tafel en is ook binnen no time weer op. Al is het wel handig maar zeker geen verplichting om het glazuur even goed uit te laten harden.

Vegan Chocolade Thee Cake

Vette Sletten
Snelle, makkelijke én luchtige vegan chocolade thee cake. 
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Afkoelen en uitharden 2 uur
Gang Gebak, Voor bij de koffie
Keuken Vegan
Porties 10

Materialen

  • Oven
  • Ronde springvorm,  ⌀ 24 cm
  • Bakpapier
  • Kom
  • Garde
  • Satéprikker, om te testen
  • Draad rek
  • Magnetron bestendige kom
  • Magnetron
  • Spatel of lepel

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 180 gr - 1 1/2 c patentbloem
  • 75 gr - 3/4 c ongezoete cacao
  • 7.5 gr - 1 1/2 tl baksoda
  • 2.5 gr - 1/2 tl fijn zout
  • 3/4 c - 95 gr fijne suiker
  • 3/4 c - 95 gr bruine suiker
  • 120 ml - 1/2 c olijfolie
  • 360 ml - 1 1/2 c thee naar smaak, koffie of water werkt ook
  • 15 ml - 1 el appel azijn

Voor het glazuur

  • 95 gr - 3/4 c pure chocola fijngehakt, 70% cacao of hoger - zie notities
  • 30 gr - 2 el cacao
  • 45 ml - 3 el olijfolie
  • 15 ml - 1 el glucosestroop voor glans, niet verplicht
  • 1 flinke snuf grof zeezout Maldon of soortgelijk

Instructies
 

Maak eerst de cake

  • Verwarm je oven voor op 175° C. Bedek de bodem van een ronde springvorm (24 cm) met bakpapier en wrijf de randen dunnetjes in met olie. 
  • Meng 180 gr - 1 1/2 c bloem, 95 gr - 3/4 c cacao, 7.5 gr - 1 1/2 tl baksoda, 2.5 gr - 1/2 tl zeezout en 95 gr - 3/4 c fijne suiker in een kom. Voeg vervolgens 95 gr - 3/4 c bruine suiker en 120 ml - 1/2 c olijfolie toe en meng verder door. 
  • Als dit allemaal goed vermengd is tot een grove smurrie, kun je langzaam 360 ml - 1 1/2 c thee en 15 ml - 1 el azijn toevoegen. Klop het geheel nu met een garde door tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 30-35 minuten gaar. Gebruik een satéprikker om te controleren of de cake gaar is. De cake zou plakkerig moeten zijn maar niet nat. 
  • Laat de cake eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en laat hem daarna volledig afkoelen op een draad rek. Dit duurt ongeveer 2 uur.

Maak het glazuur als de cake volledig is afgekoeld

  • Meng 95 gr - 3/4 c fijngehakte pure chocola, 30 gr - 2 el cacao, 45 ml - 3 el olijfolie en de 15 ml - 1 el glucosestroop in een magnetron bestendige kom. 
  • Smelt alles tot een glad geheel in korte zappen van 30 seconden in je magnetron, waarbij je tussendoor steeds even goed roert. 
  • Giet het glazuur over de afgekoelde cake uit. Gebruik een spatel of de achterkant van een lepel om hem gelijkmatig te verspreiden en her en der over de rand te laten druppelen. 
  • Maak de cake af door grof zeezout over het nog natte glazuur te strooien. Ga hier niet te los mee, anders wordt de cake wel heel erg zout. Je wil uiteindelijk bij elke een paar zoutkorrels proeven.
  • Laat de glazuur goed uitharden voor een extra crunch of eet de cake meteen op. 

Notities

Let op: als je zelf vegan bent of dit voor vegans bakt, kijk dan goed naar welke chocola je hiervoor koopt. De meeste chocolades met een hoog cacao-percentage zijn vegan, maar lang niet allemaal. 
Deze cake blijft 5 dagen goed in de koelkast in een goed afgesloten verpakking. Laat de cake eerst op kamertemperatuur komen voor je er weer van eet voor optimale smaak.
Trefwoord Cake, Chocola, Chocolade, Gebak, Vegan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close