Vette Sletten – Foodblog

Gekarameliseerde Venkel met Feta

Een groen bordje met daarop gekarameliseerde venkel met gebrokkelde feta en pijnboompitten en een bamboe vorkje, met daarna een klein kommetje met nog meer verkruimelde feta in een bruin kommetje op een groene achtergrond.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."
Het is alweer even geleden dat ik hier een nieuw recept heb gedeeld. Ik ben nogal druk met Kutzooi. Hopelijk krijg ik ergens in de komende maanden duidelijkheid over Kutzooi en kan ik in de tweede helft van het jaar weer regelmatig recepten gaan delen, maar voorlopig zijn de Sletten een beetje onvoorspelbaar.

In de tussentijd kun je me volgen op Instagram waar ik foto’s van inspirerende accounts, katten en mijn eerste moestuin experimenten deel. Of op Twitter waar ik passief-agressief politieke tweets like zodat ze in je feed terechtkomen zonder dat je me kunt vertellen dat je het niet met me eens bent .

Er is ook Het Grote Gedoe, waar ik liever niet over praat omdat iedereen dat al doet. Maar ik wel één (of hopelijk meerde) eenvoudige recept(en) delen terwijl we allemaal binnen zitten.

Geitenkaas schmeitenkaas

Dus bij deze één van mijn oude favorieten, naar een recept van Yotam Ottolenghi’s Plenty: gekarameliseerde venkel met feta en pijnboompitten.

Ottolenghi maakt de zijne met geitenkwark of -yoghurt, maar aangezien ik altijd feta bij de hand heb, maak ik het liever zo. Met wat pijnboompitten voor goede moed. Hazelnoten zouden het er den ik ook goed bij doen.

Wat eet ik bij gekarameliseerde venkel met feta?

Ik eet dit in mijn eentje voor de lunch of als hoofdgerecht met pita of Turks brood. Je zou er ook eenvoudig gebakken witvis of zalm bij kunnen eten, maar ik vind dat zelf niet echt nodig. Met z’n tweeën is het waarschijnlijk beter om 2 venkii te bakken of er iets bij te eten.

Gekarameliseerde Venkel met Feta

Een vegetarisch recept voor gekarameliseerd met feta en pijnboompitten, geïnspireerd op Ottolenghi. Perfect voor alle weersomstandigheden en seizoenen.
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Salade
Keuken Vegetarisch
Trefwoord feta, ottolenghi, pijnboompitten, venkel
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 1 -2 personen
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Ruime koekenpan
  • Groot bord

Ingrediënten

  • 1 flinke venkel in plakken van 1 cm, houd de groene steeltjes apart
  • 2x20 gr boter
  • 45 ml / 3 el olijfolie
  • 30 gr / 2 el suiker
  • 15 gr / 1 tl venkelzaad gemalen werkt ook, maar mist wat crunch
  • 1 teen knoflook grof gehakt
  • 120 gr feta verkruimeld
  • snufje zout
  • flink peper
  • 30 gr / 1/4 c pijnboompitten geroosterd in een droge pan

Instructies

  • Smelt 20 gr boter samen met de 45 ml/ 3 el olijfolie in een grote koekenpan.
  • Zodra de boter ophoudt met schuimen, leg je zoveel plakken venkel als er in de pan passen in de boter (meestal is dit de helft van de venkel) en braadt je de plakken 3-6 minuten aan elke kant mooi bruin. Dit gaat écht sneller als je de behoefte om ze een beetje heen en weer te schuiven onderdrukt.
  • Parkeer de eerste gebruinde plakken even op een groot bord terwijl je de overgebleven plakken in de andere 20 gr boter bruin bakt.
  • Verwijder de laatste plakken, zet de pan terug op het vuur staan ​​en voeg 30 gr/ 2 el suiker, 15 gr/ 1 el venkelzaad en een gezonde dosis versgemalen peper en een snufje zout (zie notities) toe. Schud de pan ongeveer 30 seconden krachtig om de boter, olie, venkelzaadjes en suiker gelijkmatig door de pan te verdelen.
  • Leg nu alle venkel terug in de pan en laat de plakken in 2-4 minuten aan elke kant goed karameliseren. Ook hier geldt: niet aan frummelen, lekker laten staan, dan gaat het sneller.
  • Plaats alle venkel vanuit de pan terug op het grote bord en meng het goed door met de fijngehakte teen knoflook terwijl de venkel nog warm is.
  • Serveer, afhankelijk van het weer en het seizoen, onmiddellijk (koude dagen) of laat het afkoelen (warme dagen), bedekt met een 120 gr verkruimelde feta, 30 gr/ 1/4 c geroosterde pijnboompitten en meer zout en peper naar smaak. Ik voeg zelf nooit meer zout toe omdat de feta al zout genoeg is.

Notities

Een snufje zout is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen.

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for caramelized fennel with feta and pine nuts

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 10
    Shares


Related Posts

Leave a Comment