Vette Sletten – Foodblog

Gekarameliseerde Venkel met Feta en Pijnboompitten


Het is alweer even geleden dat ik hier een nieuw recept heb gedeeld. Ik ben nogal druk met Kutzooi. Hopelijk krijg ik ergens in de komende maanden duidelijkheid over Kutzooi en kan ik in de tweede helft van het jaar weer regelmatig recepten gaan delen, maar voorlopig zijn de Sletten een beetje onvoorspelbaar.

In de tussentijd kun je me volgen op Instagram waar ik foto’s van inspirerende accounts, katten en mijn eerste moestuin experimenten deel. Of op Twitter waar ik passief-agressief politieke tweets like zodat ze in je feed terechtkomen zonder dat je me kunt vertellen dat je het niet met me eens bent .

Er is ook Het Grote Gedoe, waar ik liever niet over praat omdat iedereen dat al doet. Maar ik wel één (of hopelijk meerde) eenvoudige recept(en) delen terwijl we allemaal binnen zitten.

Geitenkaas schmeitenkaas 

Dus bij deze één van mijn oude favorieten, naar een recept van Yotam Ottolenghi’s Plenty: gekarameliseerde venkel met feta en pijnboompitten. Ottolenghi maakt de zijne met geitenkwark of -yoghurt, maar aangezien ik altijd feta bij de hand heb, maak ik het liever zo. Met wat pijnboompitten voor goede moed.

Gekarameliseerde Venkel met Feta en Pijnboompitten

Een vegetarisch recept voor gekarameliseerd met feta en pijnboompitten, geïnspireerd op Ottolenghi. Perfect voor alle weersomstandigheden en seizoenen.
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Salade
Keuken Vegetarisch
Trefwoord feta, ottolenghi, pijnboompitten, venkel
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 2

Ingrediënten

  • 1 flinke venkel in plakken van 1 cm, groen apart gehouden
  • 40 gr boter
  • 3 el olijfolie
  • 2 el suiker
  • 1 tl venkelzaad gemalen werkt ook
  • 1 teen knoflook grof gehakt
  • 120 gr feta verkruimeld
  • zout
  • peper
  • 1/4 c pijnboompitten geroosterd

Instructies

  • Smelt de helft van de boter samen met de olijfolie in een grote koekenpan.
  • Zodra de boter ophoudt met bubbelen, leg je zoveel plakjes venkel in de pan als er passen (meestal is dit de helft van de venkel) en braadt de plakken 2-4 minuten aan elke kant mooi bruin. Dit gaat veel sneller als je de behoefte om ze een beetje heen en weer te schuiven onderdrukt.
  • Haal de eerste plakken venkel als deze mooi bruin zijn geworden uit de pan en leg ze opzij op een bord of schaal terwijl je de overgebleven plakken in de rest van de boter bruin bakt.
  • Verwijder de laatste plakken, zet de pan terug op het vuur staan ​​en voeg de suiker, het venkelzaad en een gezonde dosis peper en zout toe. Schud de pan ongeveer 30 seconden krachtig om de boter, olie, venkelzaadjes en suiker gelijkmatig door de pan te verdelen.
  • Leg nu alle venkel terug in de pan en laat de plakken in 1-2 minuten aan elke kant goed karameliseren. Ook hier geldt: niet teveel mee rommelen, dan gaat het sneller.
  • Verwijder alle venkel uit de pan en meng met de fijngehakte knoflook terwijl de venkel nog warm is.
  • Serveer, afhankelijk van het weer en het seizoen, onmiddellijk of laat het afkoelen, bedekt met een gezonde dosis verkruimelde feta, droog geroosterde pijnboompitten en meer zout en peper naar smaak.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for caramelized fennel with feta and pine nuts

Spread the love
  • 7
    Shares


Related Posts

Leave a Comment