Vette Sletten – Foodblog

Makkelijke Mosselen met Koriander

In tegenstelling tot mij broer had ik het geluk dat ik eerst mosselen heb gegeten en ze daarna pas heb ontleed tijdens een biologieles op de middelbare school. Mijn broer heeft ze daarna nooit meer geprobeerd en is inmiddels vegan, maar ik vind ze fantastisch. Ook nadat ik in die les leerde dat je hun hele (kleine) darmstelsel inclusief inhoud mee op eet.

Duurzaam en ethisch

Schelpdieren zoals mosselen en oesters zouden duurzaam zijn en zelfs oke voor vegans (tenminste volgens sommigen) omdat ze geen bewustzijn en geen centraal zenuwstelsel hebben. Wat impliceert dat ze geen pijn zoude kunnen ervaren.

Hoe dan ook, ik ben fan sinds ik mijn eerste mosselen (gepaneerd en gefrituurd, tijdens een fietstocht) en daarna mijn tweede mosselen (na die notoire les) at. Ze zijn een makkelijk (maar niet goedkoop) feestmaal voor bezoek en staan binnen 10 minuten op tafel zonder dat je er al teveel voor hoeft te doen.

Makkelijke Mosselen met Koriander

Dit is een makkelijk en snel recept om thuis mosselen klaar te maken met koriander, witte wijn, knoflook en sjalotten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugees
Trefwoord mosselen, schaal en schelpdieren, schelpdieren
Bereidingstijd 10 minuten
2 uur
Porties 4

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 1/4 c bloem of maizena
  • boter
  • 1 bosje koriander
  • 4 tenen knoflook geplet en fijngehakt
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 1 glas witte wijn

Instructies

Ongeveer 2 uur van te voren

  • Spoel de mosselen af onder een koude kraan en borstel eventuele viezigheid van de buitenkant af.
  • Laat je gootsteen vollopen met koud water en meng de bloem hierdoor.
  • Voeg de mosselen toe aan het waterbad en laat ze hier ongeveer 2 uur in staan. De mosselen 'eten' de bloem op en filteren hiermee eventuele viezigheid zoals waar ik op school over leerde uit hun lichaam.

Als je klaar bent om te eten

  • Neem de grootste pan die je kunt vinden (of een echte mosselpan), verhit deze op een middelhoog vuur en smelt er een flinke klont boter in.
  • Fruit de knoflook en sjalot tot ze glazig beginnen te worden.
  • Voeg nu de mosselen, de koriander en de witte wijn toe. Zet het vuur hoog en doe de deksel op de pan.
  • Je mosselen zouden in ongeveer 10 minuten klaar moeten zijn. Schudt af en toe flink met de pan om de mosselen goed te verdelen of gebruik een lepel om ze af en toe goed om te scheppen.
  • Als de mosselen allemaal open staan zijn ze gaar. Ik eet de mijne het liefst met knoflooksaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar), goed brood en boter.
    LET OP: Mosselen die dichtblijven moet je weggooien.

Notities

Tip: giet na het eten het vocht door een zeef en vries het in. Je kunt hier geweldige vis-risotto of vissoep van maken.

If you’re looking for this recipe in English go to DorothyPorker.com for simple mussels with coriander.

 

Spread the love
  • 7
    Shares


Related Posts

Leave a Comment