Mijn eerste liefde was niet de Indische keuken, zoals je misschien zou denken. Want die keuken was er gewoon, mijn echte eerste liefde was Grieks.
Heel specifiek was het Ouzerie Eleni in Utrecht waar ik voor het eerst het genot van gedeelde kleine hapjes leerde kennen. Sindsdien ben ik echt gek op kleine gedeelde maaltijden, van dim sum tot tapas en meer. Waar meer formeel dineren, met gangen en gedoe, toch meer de neiging heeft je de mond te snoeren. “Stilte! Het hoofdgerecht is gearriveerd!” Nodigen gedeelde kleine hapjes op de één of andere manier juist uit tot gesprek.
Tijdens mijn puberteit in de rook van Utrecht en tijdens mijn studie bezocht ik de ouzerie minstens één keer per maand. Met vriendinnen, vriendjes, vriendjes in optie en voor werkuitjes. Iedereen zeulde ik erheen.
Later zou ik Kreta bezoeken en nog verliefder worden op de Griekse keuken. Maar echt goed Grieks eten is in Nederland moeilijk te repliceren. Oneerbiedig noemen we het een ‘eenvoudige’ keuken, waarbij de kwaliteit van de producten essentieel is (je weet niet wat een courgette is tot je een courgette op Kreta hebt gehad, bloemig! zomers!), dus wat betreft het zelf thuis klaarmaken heeft Grieks altijd laag op mijn radar gestaan.
(Let op: ik ben sinds eind jaren 90 niet meer bij Eleni geweest dus ik durf niet te zeggen of het nu nog zo goed toeven is daar).
Paddofest Y2K
Naarmate ik meer en meer vegan kook eet ik meer en meer paddenstoelen. Zo kwam ik terwijl ik naar grote tevredenheid op de teriyaki koningsoesterzwammen van The Omnivore’s Cookbook zat te kauwen op gyros van oesterzwammen. Om niet in een generieke ‘Griekse’ kruidenmix te verzanden gebruikte ik als basis het recept van Real Greek Recipes voor gyros van vlees met wat kleine aanpassingen.
Tzatziki en pitabroodjes
Verder gebruikte ik voor dit recept de tzatziki uit Vefa’s Kitchen en pitabrood van de super. Ik dacht aanvankelijk dat ik mijn eigen pitabroodje ging bakken, maar het was niet een laten we ook nog brood bakken soort dag. Ik heb inmiddels wel heel wat gemaakt uit Dan Lepard’s Bakken en alles is tot nu toe top, dus mocht je zelf pitabrood willen maken dan is zijn recept mogelijk een optie (let op: Engelse website).
Vegan Paddenstoelen Gyros
Materialen
- Vergiet, als je zelf Griekse yoghurt maakt
- Kaasdoek, zie hierboven
- Kom, idem
- Kom
- Koekenpan
- Broodrooster of oven, voor de pita
Ingrediënten
Voor de tzatziki
- 750 ml - 3 c Griekse yoghurt of gewone yoghurt die je 6 uur hebt laten uitlekken in kaasdoek
- 1 komkommer geschild en fijngesneden, niet geraspt!
- 3-4 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
- 1.5 g - 1/4 tl zout
- 45-60 ml - 3-4 el olijfolie
- 45 g - 3 el dille fijngehakt
Voor de oesterzwammen gyros
- 45 ml - 3 el olijfolie
- 1 sjalot fijngehakt
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 250 g oesterzwammen in grove stukken getrokken
- 1/4 groene paprika grofgehakt, optioneel
- 15 ml - 1 el rode wijn azijn
- 7.5 ml - 1/2 el citroensap vers is het lekkerst
- 7.5 g - 1/2 el gedroogde oregano
- snufje zout naar smaak
- gemalen zwarte peper naar smaak
Om het af te maken
- pita brood kant-en-klaar
Instructies
Maak de tzatziki - kant-en-klaar is ook lekker
- Meng 750 ml - 3 c Griekse yoghurt met 1 geschilde en fijngesneden komkommer, 3-4 fijngehakte teentjes knoflook, 1.5 g - 1/4 tl zout, 45-60 ml - 3-4 el olijfolie en 45 g - 3 el fijngehakte dille, dek af en laat de smaken samenkomen in de koelkast.
Maak de gyros van oesterzwammen
- Verhit 45 ml - 3 el olijfolie in een grote koekenpan. Fruit 1 fijngehakte sjalot en 3-4 fijngehakte teentjes knoflook in de olie tot ze transparant beginnen te worden.
- Voeg nu 250 g grof gescheurde oesterzwammen en 1/4 grof gesneden groene paprika toe (indien je die laatste gebruikt). Laat de groenten met rust en roer niet tot ze wat kleur beginnen te krijgen. Schep op en herhaal tot de oesterzwammen en paprika zacht zijn geworden, wat kleur beginnen te krijgen en de pan bijna droog is.
- Blijf nu de groenten voorzichtig omscheppen (je wil de boel niet kapot roeren), terwijl je 15 ml - 1 el rode wijnazijn en 7.5 ml - 1/2 t el citroensap erdoorheen gooit. De vocht zal direct sissen en snel uitdrogen, waarbij de smaak in de groente trekt.
- Voeg als het vocht verdampt is 7.5 g - 1/2 el gedroogde oregano toe en peper en zout naar smaak toe. Roer nog snel een paar keer door en serveer op warm pitabroodje met een gezonde klets tzatziki.
Notities
- Je kunt de klaargemaakte oesterzwammen 1 dag in de koelkast bewaren en opwarmen tot ze weer licht knapperig zijn in een hete koekenpan, maar vers is dit het lekkerst.
- De tzatziki is 2-3 dagen houdbaar in een afgesloten bakje in de koelkast.