Mexicaanse Chorizo Taco’s Van Tofu

Door Mieke
11/04/2020

Soms is eenzame opsluiting de beste manier om op goede ideeën te komen. Voor mij althans.

Ik probeer al jaren uit te vogelen hoe ik een vegan variant van Mexicaanse chorizo kan maken. Ik wist dat kruidenmengsel van Lady and Pup’s chorizo garnalen burger een stap in de juiste richting was. Maar die stap was te droog dus daar bleef het bij.

Tot het vorige week om onduidelijke reden ineens tot me doordrong. Het antwoord had me toch minstens een jaar aan lopen gapen. Ik mengde de kruiden met wat tomatenpuree, zoals ik dat doe voor harissa tofu puffs, en de geboorte van mijn nieuwe lievelingssmaak was eindelijk een feit.

Chorizo super saus is overal lekker bij

Deze saus is geweldig met tofugehakt op een taco. Maar op geroosterde vis, door mayo en een tosti doet hij het ook prima. Sinds ik ‘m voor het eerst gemaakt heb ben ik eigenlijk niet meer gestopt met ervan eten.

Begin met de taco’s hieronder en leef je daarna verder uit. Er blijft namelijk genoeg over voor andere experimenten.

Hoe eet ik Mexicaanse chorizo tofu taco’s?

Ik eet er zelf een stuk of twee uit het vuistje voor lunch of avondeten, met eventueel een biertje erbij.

Ben je een grote eter en klinkt je dit als best wel weinig in de oren, maak er dan een eenvoudige coleslaw bij met kant-en-klaar geraspte rode en/ of witte kool, fijngehakte koriander en jalapeno, aangemaakt met olijfolie en witte wijnazijn en eventueel een paar druppels Tabasco of Frank’s Red Hot.

Wat je nodig hebt

Ik heb de onderstaande recepten gebruikt om dit recept te maken, maar heb ze voor gebruiksgemak volledig opgenomen in onderstaand recept.

Mexicaanse Chorizo Tofu Taco's - Vegan

Vette Sletten
Een super smakelijke variant van Mexicaanse chorizo, vegan en met een geweldige saus die je overal op kunt smeren.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans, Vegan, Vegetarisch
Porties 2

Materialen

  • Zware pan of ander zwaar object
  • Keukenpapier
  • Grote kom
  • Zeef (optioneel)
  • Kleine steelpan
  • Glazen potje
  • Een kleine keukenmachine of vijzel
  • Twee grote koekenpannen

Ingrediënten
  

Voor de sjalotten

  • 3 kleine sjalotten in dunne ringen
  • 150 ml - 3/4 c witte wijnazijn of soortgelijk
  • 150 ml - 3/4 c water
  • 5 gr - 1 tsp zout
  • 1 teen knoflook gepeld en geplet
  • zwarte peper versgemalen
  • snufje suiker een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen

Voor het tofugehakt (optioneel)

  • 250 gr stevige tofu alles behalve bio-tofu, die is niet te vreten
  • 7 gr - 1/2 el maizena of ander zetmeel
  • 1 snufje zout
  • zonnebloemolie om in te bakken, andere neutrale oliën kunnen ook, alleen olijfolie brandt te snel aan

Voor de chorizo saus

  • 1 klein blikje tomatenpuree ongeveer 45 gr/ 3 el
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 7.5 gr - 1 1/2 tl Mexicaanse chili poeder 'gewone' chili werkt ook
  • 7.5 gr - 1 1/2 tl gerookte zoete paprika
  • 2.5 gr - 1/2 tl hete paprika of cayenne meer als je van pittig houdt
  • 5 ml - 1 tl rode wijn azijn balsamico werkt ook
  • 5 ml - 1 tl tequila weglaten wanneer je met minderjarigen of niet-drinkers eet
  • 5 gr - 1 tl zout
  • 2.5 gr - 1/2 tl zwarte peper gemalen
  • 2.5 gr - 1/2 tl gedroogde oregano Mexicaanse als je deze kunt vinden
  • snufje komijn
  • 60 ml - 1/4 c olijfolie

Voor erbij

  • 4-8 kleine burrito vellen van mais
  • zonnebloemolie
  • 5 gr - 1 tl chili vlokken optioneel
  • verse koriander fijngehakt, naar smaak
  • feta verkruimeld, optioneel

Instructies
 

Voor de sjalotten

  • Je kunt ook kant-en-klaar ingelegde uitjes kopen, maar die geven niet echt hetzelfde effect.
  • Maak deze ingelegde sjalotten het liefst de avond of ochtend van te voren zodat de smaak echt goed in de sjalotten is getrokken.
  • Breng in een kleine steelpan op een middelhoog vuur de 150 ml - 3/4 c witte wijnazijn met evenzoveel water, 5 gr - 1 tl zout en een snufje suiker aan de kook tot al het zout is opgelost.
  • Schud de ringetjes sjalot wat uit elkaar voor je ze samen in het potje stopt.
  • Giet het nog warme azijnmengsel bij de sjalot ringen met een geplet teentje knoflook en wat versgemalen peper.
  • Laat de sjalotten op het aanrecht afkoelen voor je ze in de koelkast zet.

Voor het tofugehakt

  • Pers 250 gr tofu door deze op een bakplaat met wat keukenpapier te leggen. Leg er ook wat keukenpapier op en balanceer er vervolgens ongeveer 30 minuten een zwaar voorwerp op zodat het water uit de tofu wordt gedrukt voor een krokanter resultaat.
  • Maak intussen de saus zodat je deze straks meteen met het nog warme tofugehakt kunt mengen.

Voor de saus

  • Meng intussen in een kleine keukenmachine of een vijzel 1 klein blikje of 45 gr - 3 el tomatenpuree, 2 tenen knoflook, 7.5 gr - 1 1/2 tl Mexicaanse chili poeder , 7.5 gr - 1 1/2 tl gerookte zoete paprika, 2.5 gr - 1/2 tl hete paprika of cayenne, 5 ml - 1 tl rode wijnazijn, 5 ml - 1 tl tequila, een snufje komijn en 60 ml - 1/4 c olijfolie tot er een fijne pasta ontstaat.

Terug naar het tofugehakt

  • Je kunt ook kant-en-klaar vega- of vleesgehakt gebruiken.
  • Verkruimel de geperste tofu in een kom. De stukjes moeten ongelijk in grootte en vorm blijven, van formaat geruld gehakt.
  • Bedek de verkruimelde tofu dun in met 7 gr - 1/2 el maïsmeel of een ander zetmeel. Dit gaat het beste in een grote kom, waarbij je het meel met een zeef over de tofu verspreidt en even goed schudt. Zonder zeef uit de losse pols lukt ook prima.
  • Zout de tofu goed.
  • Bak de verkruimelde tofu in een dunne laag zonnebloemolie in een (anti-aanbak) koekenpan. Doe dit in batches om te voorkomen dat de pan te vol raakt en de tofu niet krokant wordt. Bak de tofu goudbruin en gedeeltelijk knapperig.

Stel je taco's samen

  • Frituur 2 tot 4 burrito vellen in een dunne laag olie tot de randen krokant en het midden een beetje taai is. Ik vind zelf 2 vellen per taco het lekkerst. Je kunt de olie terwijl je het verhit ook op smaak brengen met 5 gr - 1 tl chili vlokken als je dat lekker vindt. Laat de burrito's goed uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de tofu na het bakken goed uitlekken en roer daarna 2 tot 4 eetlepels van de saus erdoor, tot alle stukken tofu lekker onder zitten.
  • Stel een taco samen: leg 2 gefrituurde burrito vellen op een bord, leg hier een paar eetlepels van de tofu op en top af met wat van de ingelegde sjalot en een stevige hand koriander.

Notities

Bewaaradvies chorizo saus

In een goed sluitend potje in de koelkast blijft de saus ongeveer een week goed. Meng 'm met mayo voor bij patat of stop 'm op een tosti. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bewaaradvies ingelegde sjalotten

In een goed afgesloten pot in de koelkast blijven de sjalotten een maand goed. 
Trefwoord chorizo, mexicaans, taco's, tofu, tofu gehakt, Vegan, vegetarisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close