Tijdens mijn eerste IRL interactie met Nombelina kreeg ik het boek Recepten uit Tokyo van Maori Murota.
En dat nadat we al honderd keer ZOMG LEKKER naar elkaar hadden geroepen.
Nombelina X Vette Sletten Japanse fry-off
Het is daarom niet meer dan logisch dat ik voor onze eerste challenge iets heb gemaakt dat geïnspireerd is op een recept uit dat boek én op de stad waar Nombelina woont: Rotterdam.
Maar dat is eigenlijk niet eens hoe ik op dit recept kwam. We waren gewoon weer eens wat met elkaar aan het fantaseren over ‘Kapsalon’-zus en ‘loaded fries’-zo en dit was gewoon één van de eerste dingen die in me op kwam waarvan ik meteen wist dat ik het moest maken.
Het combineert drie van allerfavorietstedingen aller tijden (ik heb teveel favoriete dingen als het om eten gaat): Sichuan peper, Kewpie mayo en octopus.
Het oorspronkelijke recept heet Tako No Kara Age. Je maakt het met in de pan gefrituurde flespompoen in plaats van met zoete aardappelfriet. Het leek me dat dit in z’n geheel op een hoopje met een gezonde dosis Kewpie ook prima zou werken. En daar is geen woord van gelogen.
Je kunt dit uiteraard ook maken zoals het bedoelt is, met gefrituurde flespompoen die je in de olie bakt voor je de octopus frituurt. Daar hoort geen Kewpie bij maar eigenlijk hoort gewoon overal Kewpie bij…
Benieuwd naar Nombelina’s Japanse-stijl ‘kapsalon’? Je vindt haar okonomi loaded fries hier.
NB: Nadat ik deze challenge deed verscheen dit artikel op The Guardian (Engels-talige link) en heb ik besloten geen octopus meer te eten. Wil je weten hoe je duurzamere keuzes kunt maken aan tafel? Dan is dit artikel op de New York Times ontzettend behulpzaam en nuttig.
Tako no kara age geïnspireerde kapsalon
Materialen
- Grote pan
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Grote kom
- Kleine kom
- Theedoek
- Plastic zakje
- Grote koekenpan
Ingrediënten
For the octopus
- 2 tentakels + 2 stukjes hoofd octopus voorgekookt, zie instructies
- stuk brood
- 30 ml - 2 el soja saus
- 15 ml - 1 el sake geen dure plz
- 1/2 teen knoflook fijngehakt, geperst of geraspt
- 15 gr - 1 el verse gember geraspt
- 45 gr - 3 el aardappelzetmeel rijstbloem of maizena werken ook
- neutrale olie om in te bakken ik gebruik zonnebloem
Voor de friet
- 2 grote zoete aardappelen
- 30 gr - 2 el maizena
- snufje gemalen witte peper een snufje is de hoeveelheid die je met drie vingers beet kunt pakken
- snufje knoflookpoeder
- zout
Om de 'kapsalon' af te maken
- 1 limoen gehalveerd of in partjes
- 15 gr - 1 el Sichuanpeper zwarte zaden verwijderd en de hulzen grof geplet met een vijzel
- 1 bosuitje fijngehakt
- Kewpie mayo naar smaak
Instructies
Bereid de octopus één dag van te voren voor
- Laat een octopus schoonmaken door je visboer. In principe halen ze dan de kop er even voor je af en maken ze die even leeg voor je. Je zou thuis moeten komen met de lege kop en een hula-rokje van tentakels. Echt behendige visboeren zorgen dat de kop nog aan de rok zit.
- Breng een grote pan met water aan de kook. Temper de octopus door hem drie keer langzaam in de pan te laten zakken en er na ongeveer 15 tellen weer even uit te halen. Na de derde keer laat je hem gewoon in het water liggen.
- Kook de octopus in ongeveer 1 uur gaar, met de deksel half op de pan en een stuk brood ertussen gepropt. Dit zorgt ervoor dat je huis straks niet teveel naar octopus meurt.
- Haal de octopus van het vuur en laat hem in het kookvocht in zijn geheel afkoelen.
- Ik verdeel mijn octopus bij voorkeur in 4 porties van 2 tentakels en een kwartje kop per persoon en vries de stukken die ik niet gebruik in. Ze blijven dan ongeveer 3 maanden goed.
Maak de zoete aardappel friet
- Verwarm je oven voor op 225° C en bedek je grootste bakplaat met bakpapier.
- Was de aardappelen, schil ze eventueel en snijd ze in frieten van ongeveer een halve centimeter dik. Hoe gelijkmatiger je friet hoe gelijkmatiger de friet gaart, dus werk precies (of juist niet).
- Plaats de frieten in een kom met koud water en laat ze weken terwijl je de kruiden mengt.
- Meng 30 gr - 2 el maizena met snufjes witte peper en knoflookpoeder. Let op: VOEG HET ZOUT NIET TOE.
- Giet de frieten af en droog ze met een schone theedoek.
- Doe de frieten terug in de afgedroogde kom. Voeg 30 ml - 2 el zonnebloemolie toe en meng het geheel goed, zodat alle frieten bedekt zijn in een dunne laag olie.
- Gebruik een fijne zeef om alle frieten voorzichtig rondom te bedekken in een dunne laag van het kruiden-maizena mengsel.
- Verdeel de frieten in een nette rij over de bakplaat. Let erop dat ze elkaar niet raken. Hoe minder ruimte er tussen de friet zit, hoe minder kans dat ze ook daadwerkelijk krokant worden.
- Bak je friet in ongeveer 30-45 minuten. Keer ze elke 10-15 minuten zodat ze rondom krokant worden en niet aan één kant verbranden. Kleine frietjes die al eerder klaar zijn kun je er alvast tussenuit snoepen.
- Als alle frieten klaar zijn mag je ze (eindelijk) op smaak brengen met zout.
Maak de octopus af
- Meng 30 ml - 2 el sojasaus met 15 ml - 1 el sake, 1 fijngehakte teen knoflook en 15 gr - 1 el geraspte gember.
- Snij de octopus in hapklare stukken, en marineer ze ongeveer 15 minuten in het soja-sake mengsel.
- Verwijder de octopus uit de marinade en dep de stukken goed droog. Plaats 45 gr - 3 el aardappelzetmeel in een zakje en doe de stukken octopus erbij. Schudt het zakje goed zodat de octopus met een gelijkmatige laag aardappelzetmeel is bedekt.
- Frituur de octopus nu in een laag olie van ongeveer 4 centimeter diep in een koekenpan, tot de stukjes goudbruin en krokant zijn. De octopus is al gaar, dus je hoeft ze niet heel lang door te bakken.
Maak de 'kapsalon'
- Verdeel de stukken octopus over de zoete aardappel friet. Strooi hierna de Sichuan peper en bosui eroverheen. Serveer met schijfjes limoen en de fles Kewpie mayo zodat je deze er echt aan het einde overheen kunt knijpen alle smaken tot leven te brengen.