Indische Gefrituurde Kip Met Pandan-Wafels

Door Mieke
20/10/2018

Een paar jaar geleden zat ik te dagdromen over foodtrucks en foodtruck menu’s. Wanneer je amateurkok bent en pro wil gaan denk ik zelf dat je het beste één ding kunt doen, en dat dan heel erg goed. Al geldt dit waarschijnlijk ook voor pro’s.

Één van de ideeën die ik had was een kip met wafel tent. Met de klassieke gefrituurde kip met wafels, een Koreaanse gefrituurde kip met een kimchi wafel en… en… ik wist dat ik een derde optie nodig had, maar welke andere kip-wafel combi kon ik nog bedenken?

En toen wist ik het! Indische kip met wafel!

Ik had al een favoriet recept voor Indische gefrituurde kip van toen ik klein was, en het leek me vrij makkelijk om gado gado in een coleslaw te veranderen.

Ik moest alleen nog de bijpassende wafel vinden. Gelukkig bleken pandanwafels al een ding te zijn. Feest.

Megablubberpowercombinatie

Alhoewel ze los van elkaar ook allemaal heel erg lekker zijn, kun je deze recepten combineren voor de megablubberpowercombinatie van Indische kip met wafels:

Ik heb het recept hieronder ook volledig uitgeschreven om het allemaal wat makkelijker samen te stellen en te timen.

Indische kip met wafels

Vette Sletten
Sappige, krokante en ietwat zurige Indonesische gefrituurde kip met zoete luchtige pandan wafel en een op gado gado geïnspireerde coleslaw.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Marineertijd 8 uur
Gang Avondeten, Brunch, Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Aziatisch, Fusion, Indisch, Indonesisch
Porties 2

Materialen

  • Afsluitbare bak om in te marineren
  • Kleine steelpan
  • Beslagkom x2
  • Garde
  • Wafelijzer
  • Bak kwast
  • Soeplepel
  • Draad rek
  • Frituurpan
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

Voor de kip

  • 75 gr - 3/4 c asem van de toko
  • 15 gr - 1 el zout
  • 450 ml - 2 c water
  • 4 stukken kip met vel en op het bot, ik eet zelf het liefst dij
  • olie om in te frituren

Voor de gado gado slaw

  • 350 ml - 1 1/2 c water
  • 2 medium sjalotjes fijngehakt
  • 3 lomboks fijngehakt, verwijder de zaadlijst voor minder pit
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 8 gr - 2 tl trassi van de toko
  • 1 cm laos geschild en geraspt, of 1/2 tl laospoeder
  • 20 gr - 1 1/2 el asem van de toko
  • 30 gr - 1 el gula jawa van de toko
  • snufje zout
  • 100 gr - 7 el pindakaas
  • 3 blaadjes jeruk purut van de toko
  • 1/4 blok - 50 gr santen van de toko
  • 15 ml -1 el kecap manis van de toko
  • 100 gr - 1 c rode kool geraspt
  • 100 gr - 1 c witte kool geraspt
  • 50 gr - 1/2 c wortel geraspt
  • 3 bosuitjes in dunne ringen

Voor de pandan wafels

  • 125 gr - 1 c patentbloem
  • 50 gr - 1/4 c fijne suiker
  • 5 gr - 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 groot ei
  • 1.5 gr - 1/4 tl pandan pasta van de toko
  • 200 ml kokosmelk met het laagste waterpercentage dat je kunt vinden
  • 60 gr - 1/4 c ongezouten boter gesmolten
  • zonnebloemolie of andere neutrale olie om het wafelijzer mee in te vetten, gebruik geen olijfolie, deze smaakt te sterke en combineert niet goed

Instructies
 

De avond ervoor

  • Meng 75 gr - 3/4 c asem, 15 gr - 1 el zout en 450 ml - 2 c handwarm water samen in een afsluitbare bak.
  • Snijd het vel van de 8 stukken kip een paar keer licht in en laat het daarna in het asem-water minimaal 8 uur marineren.

De dag van

    Maak eerst de gado gado saus

    • Breng in een steelpan 2 fijngehakte sjalotjes, 3 fijngehakte lomboks, 3 fijngehakte tenen knoflook, 8 gr - 2 tl trassi, 1 cm geraspte laos, 20 gr - 1 1/2 el asem, 3 gekneusde blaadjes jeruk purut, 30 gr - 2 tl gula djawa en een snufje zout aan de kook met 350 ml - 1 1/2 c water. Een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen.
    • Zet het vuur nu iets lager en roer 100 gr - 7 el pindakaas door het mengsel heen.
    • Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur opnieuw laag en voeg nu 1/4 santen blok (50 gr) toe en roer tot deze volledig opgelost is en haal de saus van het vuur.Maak af met 15 ml - 1 el kecap manis voor een mooie glans en laat de saus afkoelen.

    Maak nu het beslag voor de wafels

    • Meng de droge ingrediënten; 125 gr - 1 c bloem, 50 gr - 1/4 c suiker, 5 gr - 2 tl bakpoeder en een snufje zout, samen in een kom. Een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen.
    • Roer in een andere kom de natte ingrediënten goed door elkaar: 1 groot ei, 60 gr - 1/4 c gesmolten boter, 1/4 tl - 1.5 gr pandan pasta en 200 ml kokosmelk.
    • Voeg de natte ingrediënten nu bij de droge. Meng het niet te stevig door, maar tot alle ingrediënten net met elkaar vermengd zijn en het beslag nauwelijks glad is.
    • Laat het beslag nu afgedekt 30 minuten in je koelkast rusten voordat je je wafelijzer verhit. Sla je deze stap over dan worden je wafels niet zo mooi luchtig als wanneer je dit wel doet.

    Frituur, bak en meng

    • Verhit je frituurpan voor op 180° C en verwarm ook je wafelijzer vast voor. Je kunt de temperatuur van de olie testen door een stukje brood in de olie te laten vallen. Begint het direct te borrelen? Dan is de olie op temperatuur.
    • Frituur de kip in porties. Ik frituur de mijne meestal 5-7 minuten met de deksel van de frituurpan en daarna nog 10 minuten met de deksel op de pan om kleur te geven aan de kip. Je bent op zoek naar krokante gekarameliseerde bijna zwarte randjes. De totale frituurtijd hangt natuurlijk af van hoe groot je stukken kip zijn.
    • Vet je wafelijzer met een bak kwast licht in met zonnebloemolie voor je het beslag in porties in je wafelijzer giet. Ik gebruik hier zelf een grote soeplepel voor omdat dit het makkelijkst schept en giet. Bak de wafels door tot ze licht goudbruin beginnen te kleuren aan de buitenkant. Het verschilt per wafelijzer hoe lang dit duurt, bij mij duurt dit ongeveer 5-10 minuten.
    • Laat de wafels afkoelen op een draad rek, maar probeer er ook zeker eentje warm. Je kunt ze voor het opdienen eventueel nog kort in het wafelijzer of in een tosti-ijzer stoppen om ze opnieuw op te warmen. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
    • Meng een paar eetlepels van de saus met 100 gr - 1 c geraspte rode, 100 gr - 1 c geraspte witte kool, 50 gr - 1 c geraspte wortel en 3 fijngehakte bosuitjes mengen tot alles bedekt is in een dunne laag.

    Opdienen

    • Begin met twee wafels, leg hierop wat scheppen gado gado slaw en top af met 2 stukken gebakken kip.

    Notities

    De pindasaus blijft in een goed afgesloten container 5 dagen goed in de koelkast.
     
    Heb je restjes? Haal de saus ruim voor gebruik uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen en roer 'm even flink door om 'm goed los te maken.
     
    De kip blijft na het frituren ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Je kunt de kip in 10-15 minuten opnieuw verhitten in een oven op 175° C.
    De wafels blijven ongeveer 5 dagen goed in een luchtdicht afgesloten doos of blik.
     
    Trefwoord aziatisch, brunch, indisch, indonesisch, lunch, ontbijt

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Close
    Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
    Close