Hoe Maak Je Zelf Vegan Gehakt

Door Mieke
31/10/2019

Ik gebruik vrijwel nooit meer ‘echt’ gehakt. In pastasauzen heb ik het vrij lang geleden vlees uitgefaseerd.

Zo kun je b.v. prima op basis van alleen groente (en kaas, want kaas) pastasauzen kunt maken. Als ik het gebruik dan gaat het door hamburgers, lasagne of moussaka.

Wat ik vooral mis is de textuur van geruld gehakt. Gelukkig kun je heel makkelijk en goedkoop zelf ‘gehakt’ maken van tofu.

Je eigen vegan tofugehakt maken is namelijk ontzettend makkelijk en ook nog eens veel goedkoper dan die kant-en-klaar vleesvervangers uit de super. Helemaal als je je tofu bij de toko haalt. Bovendien kun je het daarna helemaal naar smaak afmaken. In deze post leg ik je uit hoe je zelf vegan tofu gehakt kunt maken (ik haat SEO).

Meestal haal ik uit een blok van ongeveer een halve kilo tofu voor mezelf vier maaltijden. De helft ervan gebruik ik voor recepten met dit tofugehakt en de andere helft voor recepten met krokante tofu uit de oven.

Dit is één van die irritante situaties waarin ik het recept twee keer post, vanwege vreselijke, vreselijke SEO-redeneringen, je kunt de foto’s volgen of naar beneden scrollen voor een korte versie van het recept zonder plaatjes. Sorry!

Stap 1: Pers de tofu

Plaats de hoeveelheid tofu die je wil gebruiken op een bakplaat tussen een paar vellen keukenpapier.

Pers het in ongeveer een 30 minuten door er een zwaar gewicht op te balanceren (je hoeft dit verder niet aan te duwen, erop zetten is genoeg). Ik gebruik hier zelf een gietijzeren pan voor, maar voordat ik die had gebruikte ik wat er toevallig in de buurt stond, zoals bijvoorbeeld een ongezonde stapel kookboeken.

Stap 2: Verkruimel de tofu

Verkruimel nu de geperste tofu in een kom.

De stukjes moeten ongelijk in vorm en grootte zijn, alsof je echt gehakt in een koekenpan hebt geruld. Of totdat het, zoals mijn vriendin Tessa zei, op popcorn lijkt. Of misschien zoals het V.K. in stukken valt voor de kust van Europa. Hoe dan ook, zoals hierboven.

Stap 3: Coat en zout de verkruimelde tofu

Besprenkel de tofustukjes nu licht met maizena, ik gebruik ongeveer een halve eetlepel per portie.

Zout de tofu. De maizena en het zout helpen de tofu krokant te worden bij het bakken.

Heb je geen maizena bij de hand, dan werkt rijstmeel of een ander (fijn)  zetmeel ook prima.

Stap 4: Bak het vegan gehakt

In deze laatste stap ga je de tofu bakken. Je kunt dit waarschijnlijk ook in de oven doen met een dunne laagje olie op de tofu zelf, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Als jij dat wel doet, laat me dan weten of het een beetje gelukt is. Ik zou zelf voor ongeveer 185° C gaan op bakpapier onder veelvuldig schudden tot je het gewenste niveau van knapperigheid hebt bereikt.

Terug naar frituren: verwarm een ​​dunne laag zonnebloemolie in een koekenpan (met anti-aanbaklaag). Andere neutrale oliën werken ook, alleen olijfolie raad ik af omdat de smaak te sterk is en olijfolie sneller aanbrandt.

Bak het tofu gehakt goudbruin en deels knapperig. Maak je een grote portie maar heb je een kleine koekenpan? Dan bak je de tofu het best in porties. Zorg er in elk geval voor dat je de pan niet te vol propt. De tofu moet in een enkele laag verdeeld zijn door de pan met voldoende ‘ademruimte’ om krokant te worden en stoom af te kunnen blazen. Zit de pan te vol, dan zal de stoom in de gezichten van de andere stukjes tofu blazen en worden ze niet knapperig.

Laat de gebakken tofu uitlekken op nog meer keukenpapier.

Geweldig, ik heb tofugehakt. Wat nu?

Ik gebruik dit vegan gehakt in ontzettend veel recepten. De korte versie: verzuip het in je favoriete saus en smijt het op je favoriete koolhydraten. Is dat te ingewikkeld, dan heb ik hieronder een paar recepten verzameld om zelfgemaakt tofugehakt voor in te zetten:

Ook lekker erbij? Om het even welke chili crisp van Trouble&Spice. Gebruik kortingscode ‘DorothyPorker’ bij het uitchecken of gebruik de onderstaande link, dan zou de korting automatisch moeten worden toegevoegd aan je mandje.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Waar wacht je op?

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Zelf Vegan Gehakt Maken Van Tofu

Snel, makkelijk en goedkoop thuis je eigen vleesvervanger maken met tofu en een zware pan. Ideaal als vervanging voor geruld gehakt in allerhande gerechten en recepten.
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Gang: Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Amerikaans, Aziatisch, Chinees, Fusion, Indonesisch, Koreaans, Thais
Trefwoord: gehaktballen, how to, tofu, vleesvervanger, vleesvervangers, zelf doen, zelf maken
Porties: 2 porties
Auteur: Vette Sletten

Equipment

  • Zware pan of ander zwaar object
  • Keukenpapier
  • Grote kom
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 250 gr stevige tofu
  • 7 gr - 1/2 el maizena of ander zetmeel
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
  • zonnebloemolie om in te bakken, andere neutrale olie kan ook- vermijdt olijfolie, dit verbrandt te snel

Instructies

  • Pers 250 gr tofu door deze op een bakplaat met wat keukenpapier te leggen. Leg er ook wat keukenpapier op en balanceer er vervolgens ongeveer 30 minuten een zwaar voorwerp op zodat het water uit de tofu wordt gedrukt voor een krokanter resultaat.
  • Verkruimel de tofu in een kom. De stukjes moeten ongelijk in grootte en vorm blijven, alsof je echt gehakt in een koekenpan hebt gebakken.
  • Besprenkel de tofu dunnetjes met de 7 gr - 1/2 el maizena en een snufje zout.
  • Verhit een dunne laag zonnebloemolie in een ruime koekenpan.
  • Bak de verkruimelde tofu nu goudbruin en deels knapperig. Doe dit in batches om te voorkomen dat de pan te vol raakt en de tofu niet knapperig wordt.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en vermeng met welke saus je maar wilt.

Comments

  1. Kees de Vreugd says:

    5 sterren
    Ik heb het alvast vijf sterren gegeven, maar ik moet dit nog proberen proberen. Was al blij dat ik deze gevonden had, want
    googlen op ‘zelf vegan gehakt maken’ leid je naar dertig advertenties van – je raadt het al – de veganistische slagert en andere veel te dure vega-merken.
    Vooruit: ook vijf sterren voor de naam van je website. Vette sletten, ik bleef er bijna in. 😀

    1. Dankjewel Kees! Hoop dat het ook daadwerkelijk bevalt of bevallen is, het is igg (naar mijn bescheiden mening) een stuk beter dan dat heftige dure nep-gehakt.

  2. Suryono Wiersma says:

    5 sterren
    Wat een ontzettend goed recept! Ik moet het nog maken, maar sla je recept zeker op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close